Auteurs recht A.Frank en A.Hitler

Blijkbaar is per 1 januari 2016 de auteursrechten van Het Achterhuis en Mijn Kampf verlopen. Het komt er op neer dat dan de boeken vrij verspreid mogen worden. Ik lees dat beide instanties die de oorspronkelijke auteursrechten bezaten, manieren hebben gevonden de rechten te verlengen of zich verzetten tegen publicatie van de titel. Als ik het wel hebt, is het boek van Hitler zelfs verboden in Nederland.

Het ene boek is een weergave van iemand met een compleet waanzinnig wereldbeeld, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor miljoenen doden. Mensen die veelal op beestachtige wijze zijn mishandeld en vermoord.

Het andere boek is geschreven door een van de miljoenen slachtoffers en is een beschrijving van een periode van onderduiken, het einde is niet beschreven in het boek, doch zij is omgekomen in een van de verschrikkelijke concentratie kampen van de andere schrijver.

Mijn beleving is dat we te weinig van de geschiedenis leren. Het lijkt er op of het gedachte goed, dat de ene mens meer rechten denkt te bezitten boven de andere, in de wereld nog steeds bestaat. Het lijkt er zelfs op dat deze gedachte gangen een podium hebben en gevolgd worden door een redelijk deel van de bevolking.

Daarom vind ik dat beide boeken breed verspreid dienen te worden in de juiste historische context. Ter lering zodat we allen kennis kunnen nemen tussen de historische oorzaak en gevolg.

Via onderstaande linken, zijn de boeken te downloaden.

https://www.radioislam.org/nederlands/mein-kampf-nederlands/Adolf_Hitler_Mein_Kampf_Nederlands.pdf

http://www.affordance.info/files/anne-frank.epub

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *