Zonnetje in huis

Februari 2008 heb ik 3 zonnepanelen op mijn dak geplaatst. Op zich is de lol er snel af, want je hebt op zich geen idee wat ze nu precies doen. Om dat te volgen moest ik steeds naar zolder om te kijken op een meter die er tussen hangt. Dus ik weet dat ik vanaf dat ik de panelen heb geplaatst 3253 kwh heb opgewekt. dat is op zich een aardige besparing 3523*0.23€= 810.29 euro.(nog 3000 kwh en ze zijn betaald, excl renteverlies). Doch ik wilde ook lol. Ik wil ze graag kunnen volgen, wat  het nu per dag, per uur of zelfs per minuut oplevert. Als ik dat wilde, moest ik naar boven de laptop aansluiten op de omvormer en dan kon ik hem uitlezen wat hij de afgelopen 14 dagen had gedaan. Veel te veel gedoe dus. Ik was jaloers op vriendjes die live hun panelen konden volgen. Dus regelmatig keek ik op google of mijn soladin ook niet aan te sluiten is op zo een mooie live monitor. En ja hoor sinds enige tijd bestaat er een kastje dat je aansluit op je omvormer en op je netwerk. Intern in je eigen netwerk kan je dan direct kijken wat er allemaal gebeurt met je panelen en omvormer. Ook kan je jouw logger aanmelden bij een centrale website van de leverancier en bij het internationale pvoutput. LOL dus. op http://www.fp4all.org/user/index.php?sysid=5162 zijn mijn paneeltjes te volgen.

Vervolgens sloeg ik door, want op de site van fp4all zag ik dat je ook op de slimme meter een logger aan kan sluiten en helemaal los kan gaan in het monitoren van je electra gebruik, teruglevering en gas gebruik. Maar dan moet je wel slimme meters hebben hangen. Die had ik niet, daar ik een ouderwetse meter had, die gewoon terug draaide als ik meer stroom opwekte dan ik zelf gebruikte. Dus ik had geen enkel belang om een slimme meter op te laten hangen. Maar ja nu als je de meter per minuut kan loggen en direct een verband kan leggen tussen gedrag en meet resultaten, tja dan wordt het wel heel leuk.

Volgende vraag was natuurlijk hoe kom ik aan slimme meters, op de site van Liander werd ik wijzer, je kan deze gewoon bij Liander aanvragen en tegen vergoeding van bijna 90€ komen ze de meters omruilen. Doch er stond ook dat als je zonnepanelen hebt gratis de slimme meters kan krijgen, maar dan moet je, je wel aanmelden als leverancier. Dus mij aangemeld en een paar dagen later kwam de monteur langs om de meters te vervangen. Fijne is ook dat hij kijkt of je geen lekkage hebt in je gasleidingen.

Logger aangesloten op de elektra meter (de gasmeter wordt door de monteur verbonden met de elektra meter) verbinding met mijn netwerk gemaakt. En ja ik zie nu Live het gebruik van gas, import elektra (laag en hoog tarief) en wat ik terug lever aan elektra.

In het privé gedeelte van de fp4all site kan ik nu een totaal overzicht zien van wat ik opwek, wat ik terug lever, en wat ik importeer aan elektra. De opbrengst van mijn zonnepanelen kan je volgen, mijn gebruik niet, want uit het gebruik kan je opmaken of we thuis zijn of niet. Het dievengilde wil ik niet wijzer maken, dus die cijfers maak ik niet live zichtbaar.

Meten is weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *