Apotheek assistente doet moeilijk over medicatie historie

Ik ben persoonlijk wel klaar met die discussie over het LSP cq EPD. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we 2013 nog steeds niet in staat zijn om mijn gegevens elektronisch tussen de verschillende zorgverleners uit te wisselen. Blijkbaar zijn de belangen van de witjassen te groot om mee te willen werken aan een behoorlijke uitwisseling. Al enige jaren ligt er een behoorlijke infrastructuur, het LSP, waarover mijn gegevens over uitgewisseld kunnen worden. De stelling is dat als medicatie gegevens uitgewisseld worden en getoetst worden aan de zogenaamde G standaarden, een ziekenhuis als het VU kan sluiten. Al die bedden zijn dan overbodig omdat het aantal fouten met medicatie geminimaliseerd worden. oh ja ze hebben steeds over mijn privacy en mijn medische gegevens. Mij als eigenaar van deze gegevens wordt niets gevraagd wat ik er als eigenaar van vind en wat ik belangrijk vind.

Mijn stelling is eenvoudig, ja ik ben mij ervan bewust dat er geen enkel systeem bestaat dat volledig te beveiligen is. Ja ik ben er mij van bewust dat verzekeringsmaatschappijen mogelijk via een achterdeur achter mijn gegevens zouden kunnen komen!

Deze risico’s vind ik niets vergeleken met de meerwaarde die dit voor mij persoonlijk oplevert. Ik kan namelijk veel makkelijker tussen zorgverleners kiezen, zonder dat ik mij ongerust hoef te maken dat er gegevens niet goed overkomen, ja ja, want ik ben ook maar een mens en ben zoals alle mensen wel eens vergeetachtig, vooral in stres momenten, en dat zijn bezoeken aan specialisten vaak, stresvol.

Maar goed, zoals ik het stukje al begon, ik ben er klaar mee, ik ben dus begonnen met het vullen van Microsoft healtvault. Welke afwijkingen ik heb, welke medicatie ik gebruik, mijn lengte mijn gewicht, mijn bloeddruk etc etc.  Keurige website en een prachtige app voor op mijn Windows Phone.

Ik hoop dat een menigte met mij het eens is dat het eens afgelopen moet zijn met het geleuter van de witjassen en dat ze het eindelijk mogelijk moeten maken dat we de gegevens zelf beheren en bepalen wie er bij mag. Ik ben toch zeker niet gek (ahoewel!).

Naast het afschaffen van die verschrikkelijk hoge inkomens van de heren en dames specialisten (wist je dat volgens de tamtam een gemiddelde Arts Microbioloog een inkomen heeft van 800.000,–). Levert het minimaliseren van fouten veroorzaakt door gebrek aan dosier informatie tot significante besparingen in de zorg!

En ik wil de regie!

Ik ben nogal schimmel gevoelig (nee niet het paard van…) opeens is het er over mijn hele lijf, ik ben dan al te laat om dat dmv een zalfje lokaal te bestrijden, dus is de enige oplossing om een pillen kuurtje te doen. Zo een in de vier jaar komt het voor. De huisarts gebeld en aan de assistente verteld dat het weer zo ver is en dat ik graag weer een kuurtje doe. Weet je nog wanneer dat was, tijd gaat snel dus ik dacht 2 jaar (blijkt 4 te zijn) weet je nog welk middel je kreeg voorgeschreven, neen een pilletje dat is wat ik nog weet. Is het echt het zelfde als toen, ja ik weet het zeker. Ok, ik zal je dan niet langs laten komen, ik overleg met de dokter en dan ligt het middel vanmiddag klaar bij de Apotheek. Ik had het toch wel prettiger gevonden als ik gewoon had kunnen vertellen dat ik in november 2009 een 15 daagse kuur had gehad met Terbinafine tablet 250 mg.

Die middag een bezoek aan de apotheek, ik kom mijn medicijnen halen. Gebruikelijk is dan dat ik mijn geboorte datum opgeef naam en straatnaam. Ik heb nog een verzoek, ik wil graag een uitdraai van mijn medicatie historie. Ik wordt aangekeken of ik terplekke een onzedig voorstel deed. Tot hoever terug wilt u dat dan, want het is nogal veel. Ik wil gewoon mijn hele historie wat er aanwezig is, ik ben al heel lang klant bij deze apotheek, vanaf dat zij bestaan. U kunt het opvragen bij uw verzekering die hebben een overzicht ervan. Dit gaat heel veel papier kosten, ik kan de printer daarvoor niet bezetten want dit gaat heel lang duren. Het was heel vervelend de dame in kwestie probeerde allerlei niet geldige argumenten te verzinnen zodat ik zou aftaaien. Ze ging nog even smoesen met de apotheker, gewoon een selectie maken zei de apotheker en uitdraaien. Hier dit veld de selectie datum invoeren. Ze voerde een datum in 2009 in en liep weg, ik laat hem nu even draaien. Ze had nog geen twee stappen gedaan en er rolde twee a4tjes uit de printer die aan beide zijde bedrukt was met mijn medicatie vanaf ergens in 2009. Ik wil graag ook de rest van de historie, wederom kwam er weer een hoop bezwaren van deze assistente, die niet valide waren in mijn beleving. Op dat moment heb ik haar aangesproken dat ik het niet prettig vind om zo vanuit een negatieve attitude bejegend te worden en dat ik recht heb op een uitdraai als eigenaar van de gegevens en zij minimaal een bewaarplicht hebben van 15 jaar van mijn gegevens. Ook haar verteld dat ik niet gevraagd had om de gegevens direct te krijgen, dat ik best bereid ben om daar voor terug te komen. Weer een aantal bezwaren dat het al laat is en zijn niet weet of het programma het wel kan uitdraaien. Op dat moment heb ik mij bekend gemaakt als ICT er die werkzaam is in de zorg en weet dat dit relatief eenvoudig is en alleen een kwestie van het juiste rapport kiezen met de juiste selectie criteria. Wanneer zal ik terug komen vroeg ik haar, om de uitdraai op te halen? Over twee weken komt u dan maar terug, want dit gaat veel tijd kosten en die uitdraaien kosten ook geld (ja zeg ik 1 cent per afdruk). Zal over ruim twee weken even langs gaan bij de apotheek om mijn uitdraai op te halen. Deze dame had er duidelijk geen zin in om mij te helpen en probeerde mij steeds het kluitje in het riet te sturen. Persoonlijk verwacht ik niet dat als ik over twee weken mijn uitdraai kom halen deze klaar ligt. Hopelijk wordt ik positief verast.

Patiënten aller landen verenigt U en haal uw medische gegevens op en ga deze zelf beheren, de zorgverleners zijn daar blijkbaar niet toe in staat.

3 reacties

  1. Tja Ton. Ook toen ik geen patiënt was, was ik voorstander van uitwisseling 🙂
    Nu als patiënt helemaal. Per jaar overlijden er ca 1700 patienten door medicatiefouten. Dat zijn minimaal 6 vliegtuigen per jaar en je hoort er niemand over, terwijl een vliegtuigcrash met 9 doden wekenlang voorpagina nieuws is. Kom op mensen!

  2. Ook professioneel zal ik mij blijven inzetten om het belang van de burger te dienen, waken over veiligheid in al zijn aspecten! Wat dat betreft ben je altijd een goede inspiratiebron voor mij geweest en zal je dat ook blijven.

  3. Ook professioneel zal ik mij blijven inzetten om het belang van de burger te dienen, waken over veiligheid in al zijn aspecten! Wat dat betreft ben je altijd een goede inspiratiebron voor mij geweest en zal je dat ook blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *